Cultureel Café Dante, Ede (Diftong feat. JeeWee)

Recensie Cultureel Café Dante, 27 februari 2014, door Saskia de Wit

“Had je de haren op mijn bovenarm eens moeten zien.”

Als laatste act de man die Hans heet. Dat vond hij zelf overigens niet zo´n gelukkige artiestennaam, dus werd het Diftong;
Diftong zelfst.naamw. [taalkunde]: (ook: tweeklank) klinker die zich fonologisch gedraagt als een lange klinker en als wezenlijk kenmerk de verglijding heeft tussen een start- en eindpositie. Het Nederlands kent enkel de diftongen ui, ei en ou, die alle drie een halfopen klinker als startpositie hebben en zijn gesloten tegenhanger als eindpositie (e > ie = ei; � > uu = ui; o/a > oe (uit een gevocaliseerde l) = ou).
Origineler in ieder geval dan ´Hans Anders´.

Hans speelt samen met collega artiest JeeWee Donkers, waarvan de diepere onderlegging van de naam nog te raden laat, een aantal liedjes in americana-stijl. Een combinatie van Amerikaanse folk, country en western. Maar het is veel meer dan dat, zo blijkt al vanaf de eerste toon. Soms doet het zelfs denken aan Ierse liederen. Het is oude muziek over nieuwe onderwerpen, zoals een zelf geschreven lied over het verval van Detroit. Het is als verse kaas die binnen enkele seconden vakkundig gerijpt wordt. De mannen hebben een fantastische samenklank en laten elkaar telkens genoeg ruimte om ook hun eigen ding te doen. De enthousiaste reactie van het publiek zegt al alles, maar anders had je de haren op mijn bovenarm eens moeten zien.

De banjo, die ik voorheen altijd bestempelde als een ´lullig instrument´, stijgt op als een ware eye catcher. Je speelt banjo namelijk op je ténen, hebben we gezien, en met een gezellig rood wijntje erbij. Zowel het publiek als de spelers gaan helemaal op in de muziek, zelfs hun gezichtsuitdrukkingen zijn heerlijk om naar te kijken en dragen bij aan de sfeer. Ze pakken ook nog wat publiek mee van de andere voorstelling, maar eigenlijk verdienen ze die hele zaal.

Volgens het foldertje ´maakt singer-songwriter Diftong americana/folk met een rafelig randje´. Maak daar wat mij betreft maar een gouden randje van.

cc Dante 27 februari 2014-9287cc Dante 27 februari 2014-9273

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *